ULOGA MIKRONIZOVANOG CINKA 

Pozitivni efekti Mikronizovanog cinka u odgoju teladi

Primarni ciljevi u odgoju teladi su visoki dnevni prirast i vitalnost. SCHAUMANN aktivni sastojak MIZI, mikronizovani cink, smanjuje rizik od dijareje i respiratornih bolesti, uz poboljšanje rasta teladi tokom perioda napoja.

Cink oksid inhibira rast bakterija određenih vrsta, poput E. coli. Cink je dalje deo brojnih enzima, koji su na primer uključeni u deobu ćelija, metabolizam masti, proteina i energije, kao i različite funkcije imunog sistema. Povezani antiinflamatorni efekat cinka dodatno podržava funkciju i regeneraciju crevne sluznice.

U brojnim istraživanjima potvrđen je pozitivan efekat MIZI u uzgoju teladi. Dnevno povećanje telesne težine teladi koja primaju 100 mg cinka u obliku MIZI (mikronizovanog cinka) tokom perioda pijenja, očigledno je veći u poređenju sa kontrolnom grupom koja prima istu količinu cinka u obliku „normalnog“ cinkovog oksida.

Pored toga, primećeni su pozitivni efekti na efikasnost hranljivih sastojaka.

Dalji pozitivni efekti mogu se videti u smanjenju rizika od bolesti, dijareja, kao i pneumonija su jasno smanjeni u MIZI-grupi.

Sve SCHAUMANN zamene za mleko i dodaci mleku, kao i SCHAUMANN-ova hrana za uzgoj teladi dodatno su opremljeni MIZI-jem. Tako će imuni sistem vaše teladi biti podržan, dnevni prirasti i konverzija hrane povećaće se od prvog dana života.